marți, 17 aprilie 2012

Câteva argumente actuale pentru cunoașterea și practicarea limbii franceze

Limba franceză este vorbită de peste 169 milioane de francofoni (reprezentând 3,2% din populația Terrei), din peste 50 de țări, situându-se pe locul al 9-lea în lume, ca număr de vorbitori.
- Cei 169 milioane de francofoni trăiesc în: Europa (44%), Africa (46,3%), America (7,6%), Asia (1,8%) și Oceania (0,3%).
- În Europa, cei mai mulți francofoni se află în Franta (100% din populație), Belgia (45% din populație), Elvetia (20% din populatie) și Luxemburg. În cadrul Uniunii Europene și al Elveției, limba franceză se situează pe locul al 2-lea (cu 71 milioane de vorbitori), după limba germană (90 milioane de vorbitori), dar înainte de limba engleza (61 milioane de vorbitori).
- În America de Nord, cei mai mulți francofoni se află în Canada (cca. 10 milioane vorbitori, reprezentând cca. 30% din populație), în statele Quebec (82% din populație). Minorități francofone mai importante se află în statul Louisiana din SUA (cca. 300.000 de persoane), în Haiti (cca. 2 milioane de persoane) și în câteva Departamente de Peste Mări franceze (Guadelupa, Martinica, Guiana franceză).
- În Africa trăiesc cca. 75 de milioane de francofoni, în special în țări ce au fost colonii sau protectorate franceze (Maroc, Tunisia, Algeria, Mauritania, Mali, Niger, Ciad, Burkina, Benin, Camerun, Senegal, Republica Centrafricana, Gabon, Congo, Zair, Madagascar, Rwanda, Burundi, etc.).
Limba franceză este o limbă larg utilizată în diplomație
- Limba franceză este o limbă importantă pe plan cultural, științific, artistic, literar.
- Limba franceză este una din cele două limbi de lucru ale ONU
- Este o limbă vorbită de oameni aparținând tuturor raselor și multor etnii
- Limba franceză este utilizată în Franța, Belgia și Luxemburg, țări în care își au sediul, practic, toate instituțiile Uniunii Europene
- Facilitează efectuarea de studii și cercetari științifice în numeroase universități din toată lumea
- Limba franceză este o limba larg utilizată în turismul internațional
- Limba franceză este limba Franței, o țară renumită în prezent mai ales pentru bucătăria și moda sa, ambele bucurându-se de un justificat prestigiu internațional
- Marile orașe francofone ale Planetei – Paris, Montreal, Geneva, etc.– sunt cunoscute în toata lumea pentru dinamismul și cosmopolitismul lor precum și pentru calitatea remarcabilă a vieții locuitorilor lor
- Limba franceză este o limbă vorbită de marile comunitați religioase ale lumii: creștinii, musulmanii și evreii
- Cunoașterea limbii franceze, ca limbă straină, poate contribui în mod substanțial la protejarea pluralismului lingvistic în lume precum și la evitarea dominației exclusive a unei singure limbi utilizate ca limbă internațională; în plus, practicarea limbii franceze poate contribui la consolidarea democrației lingvistice.
- Cunoașterea limbii franceze poate fi foarte utilă celor care studiază alte limbi latine ca, de exemplu, româna, italiana, spaniola, portugheza, etc.
 - Limba franceză este una din cele mai studiate limbi străine de pe mapamond
 - Limba franceză este - în funcție de numărul utilizatorilor ei - a șaptea limbă utilizată pe Internet (după engleză, japoneză, chineză, germană, spaniolă și coreeană)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu